Design terbaru... saya ajar kawan saya tempat sy praktikal.. Alhamdulillah cantik jugak..

Ni kawan praktikal saya yang design.. Dia zero photoshop.. Baru first time guna.. Tapi setelah di ajar kaw kaw dari saya, akhirnya, manager kat tempat saya praktikal tu puji.. Design ni mmg cantik..


Padahal, contentnya hanya drag n drop jerr.. Pakai photoshop dan Ai.. Sangat senang tau..


Okay.. tak nak bebel lama lama.. saya nak share terus..



.

.

Nak tahu tips?


1. Text guna efek stroke putih n kelabu.. Text yang tulis "eBSAFE"..

2. Corak polygonal tu donlod jerr kat freepik.com

3. Background pakai gradient white. Cuba search kat google.. Gradient white background..

4. Light efek kat tulisan How to yang acah nampak silau.. padahal edit jerr tu.. tapi cantik kan?  tu pakai brush jerr kat photoshop.. Set Brush hardness 0. Set radius besar utk warna yg tak bape cerah dan set radius sederhana utk warna lebih cerah.. dan radius paling kecil utk radius putih.. letak hardness 80%.. ia nampak cam cahaya silau..

5. Corak bawah sekali tu, outline bangunan malaysia.. trace balik guna Adobe AI.. Set warna hijau.. Cari kat google, outline Malaysia Building vector.. Atau donlod jer gambar tu.. Trace guna teknik 'image tracing' guna Adobe AI.

6. Gambar background petronas plant tu dikurangkan kurangkan opacity. Agar poster kita ada tema.. nak story pasal apa.. Yang ni poster yang bawah ni..

7. Konsep infografik iaitu, info bersimbol.. guna icon yg berkaitan.. search kat google.. seminar icon, booth icon, lucky draw icon.. boleh donload image.. dan set multiply utk remove background putih.


Pertandingan hasil diteruskan lagi tau.. dan next sy bg link premium 'photo manipulation' seperti yang dijanjikan..


Anda nak tips lagi?





Amacam poster ni tersangat simple.. tapi cantik kan?


Boleh bagi nama panggilan, no tel, dan emel kat bawah..

Nanti kalau ada tips lagi.. saya emel anda tau... Jadi lagi senang lepas ni klik klik jerr... Jgn lupa share =)


P/s: pastikan emel anda aktif. Sebab lepas ni dapat tips akan datang melalui emel =)

Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi